Yellow Box και μποτιλιάρισμα… Μια από τις σημαντικότερες πρακτικές σωστής οδικής συμπεριφοράς στις πόλεις είναι το να μην μπλοκάρουμε τις διασταυρώσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε είναι σωστό να θεωρήσουμε κακό οδηγό κάποιον που κάνει το συγκεκριμένο λάθος, είναι όμως πολύ χρήσιμο να καταλάβουμε το πρόβλημα και να μάθουμε να το αποφεύγουμε προς όφελος όλων.
Πότε μπλοκάρουμε μια διασταύρωση;
- Όταν περνάμε με πορτοκαλί ενώ βλέπουμε ότι θα μποτιλιαριστούμε λίγα μέτρα μετά, στη μέση της διασταύρωσης.
- Όταν περνάμε με πράσινο αλλά κινούμαστε τόσο αργά που πίσω μας ανάβει ξανά το κόκκινο. Eμείς συνεχίζουμε την πορεία μας και σταματάμε στη μέση της διασταύρωσης μπλοκάροντας τις κατευθύνσεις στις οποίες ανάβει το πράσινο.
- Όταν με απλά λόγια βρισκόμαστε σε συνθήκες “σταμάτα ξεκίνα” και δεν φροντίζουμε να σταματάμε πριν ή μετά τη διασταύρωση.
Τί προβλήματα δημιουργούμε σταματώντας στη μέση μιας διασταύρωσης;
- Είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σύγκρουσης και μάλιστα με δική μας υπαιτιότητα!
- Εμποδίζουμε τους οδηγούς που κινούνται στην αντίθετη λωρίδα να περάσουν και στις καθέτους να στρίψουν. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν πράσινο φανάρι εκείνη τη στιγμή!
- Αυτοί με τη σειρά τους μπλοκάρουν όσους βρίσκονται πίσω τους μέχρι να μπορέσουν να περάσουν ή να στρίψουν.
- Σε συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης τα μπλοκαρίσματα αυτά εξελίσσονται σε μεγάλες ουρές και επηρεάζουν συνολικά την κυκλοφορία σε μεγάλες περιοχές.
Είτε μιλάμε για μια μεγάλη διασταύρωση με φωτεινούς σηματοδότες, είτε για τα κάθετα στενά που συναντάμε σε κάθε κεντρικό δρόμο, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε έγκαιρα και να αποφεύγουμε να ακινητοποιούμαστε στο λάθος σημείο.
Σκεφτείτε έναν κεντρικό δρόμο απ’ όπου περνάτε συχνά, πόσες φορές σας έχει τύχει να αγανακτήσετε όταν ο μπροστινός σας χωρίς να φταίει, περιμένει με αναμμένο φλας να στρίψει νόμιμα σε ένα κάθετο στενό αλλά τον εμποδίζει ένας άλλος οδηγός που κάνει το παραπάνω λάθος λόγω της κίνησης. Αντίστοιχα σε μεγάλους κόμβους, το σταμάτημα στη μέση της διασταύρωσης λόγω αυξημένης κίνησης σε μια κατεύθυνση, προκαλεί μποτιλιάρισμα και στις άλλες κατευθύνσεις επεκτείνοντας το πρόβλημα.
Το σύστημα διαγράμμισης κόμβων Yellow Box δεν είναι κάτι καινούριο. Εφαρμόζεται σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου εδώ και δεκαετίες, ενώ διδάσκεται και στη θεωρητική εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών. Από το 2000 στο βιβλίο της κατηγορίας Β, στη σελίδα 49 θα βρείτε τη σχετική περιγραφή:
“Πλέγμα κίτρινων γραμμών, οι οποίες σχηματίζουν παραλληλόγραμμα, σε ισόπεδους οδικούς κόμβους. Σημαίνουν περιοχή μέσα στην οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθει όχημα, ακόμη και αν ο φωτεινός σηματοδότης δείχνει πράσινο φως, όταν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα κυκλοφορίας, λόγω της οποίας μπορεί να αναγκασθεί το όχημα να παραμείνει μέσα στη διασταύρωση αποκλείοντας έτσι την κίνηση των οχημάτων που κινούνται στις άλλες κατευθύνσεις του κόμβου”.
Η διαγράμμιση Yellow Box ουσιαστικά λειτουργεί ως υπενθύμιση εφαρμογής του κανόνα που ούτως ή άλλως ισχύει, όπως τον περιγράψαμε νωρίτερα. Σε μεγάλους κόμβους ο καθένας εύκολα μπορεί να κάνει το λάθος από απροσεξία. Η έντονη κίτρινη διαγράμμιση θα μας επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο με κίνδυνο κυκλοφοριακού “εμφράγματος”, ώστε να ενεργήσουμε κατάλληλα.
- Θα σταματήσουμε πριν το Yellow Box, θα ελέγξουμε καλά τις συνθήκες και θα συνεχίσουμε μόνο εφόσον δεν θα προκαλέσουμε πρόβλημα στους άλλους, αντίστοιχα και αυτοί σε εμάς.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης Yellow Box όπως έχει ανακοινωθεί θα συναντάμε σε 7 κρίσιμους κόμβους:
- ΧΑΝΘ
- 3ης Σεπτεμβρίου με Β. Γεωργίου και Λ. Στρατού
- Μοναστηρίου – Λαγκαδά- 26ης Οκτωβρίου
- Εγνατίας – Δωδεκανήσου – Δ. Καραολή
- Πολυτεχνείου – Δωδεκανήσου – Σαλαμίνος
- Σαλαμίνος – Κουντουριώτου και
- Εγνατία – Αγγελάκη – Εθν. Αμύνης στο σιντριβάνι.
Η ακινητοποίηση του οχήματος εντός του κίτρινου πλέγματος αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμο, ωστόσο στην πρώτη περίοδο εφαρμογής η τροχαία θα λειτουργήσει συμβουλευτικά, όπως συμβαίνει ήδη στον κόμβο δικαστηρίων.
Η πρωτοβουλία για το σύστημα διαγράμμισης Yellow Box υλοποιείται στα πλαίσια του έργου «Παρεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε όλες τις Δημ. Κοινότητες του Δ. Θεσσαλονίκης», από τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου σε συνεργασία με την Τροχαία Θεσσαλονίκης.